Fonds Alexine Clarysse

Het Fonds werd opgericht op initiatief van Alexine Clarysse.  Op 24 november 2010 werd bij Alexine een agressieve vorm van acute leukemie vastgesteld.  Zij was toen amper 6 jaar oud. Dit was het begin van een zware strijd tegen een levensbedreigende ziekte. 

Heel wat vrienden van Alexine wilden haar geschenken geven.  Samen met haar ouders besliste zij echter om i.p.v. geschenken, donaties te vragen ten voordele van het Kinderkankerfonds.  Op 30 september 2011 werd Alexine 7 jaar.  Enkele dagen later heeft Alexine een grote cheque afgegeven aan het kinderkankerfonds. Dankzij de genereuze bijdragen van vrienden en sympathisanten heeft zij meer dan 31 000 euro ingezameld. Alexine was heel enthousiast over haar Fonds.  Haar grootste droom was immers dat niet alleen zijzelf maar alle kinderen ooit van kanker zouden kunnen genezen.  Gedreven zoals zij was, wilde zij op  haar 8ste verjaardag opnieuw een cheque overhandigen ten gunste van het onderzoek naar diverse kankerbehandelingen. 

Tijdens de behandeling van de leukemie werd  door de dokters de focus gelegd op de conventionele geneeskunde.  Hierbij worden de patiënten teveel tot hun ziekte gereduceerd, terwijl het psychisch en fysisch welzijn van de patiënt net zo belangrijk is.  De integratieve geneeskunde daarentegen beoogt het samengaan van conventionele geneeskunde met een veilige complementaire zorg, waarvan de werkzaamheid is aangetoond.  De complementaire therapieën kunnen er toe leiden dat minder invasieve conventionele behandelingen moeten worden gebruikt, waardoor het welzijn en het immuunsysteem van de patiënt wordt bevordert.  Lichaam, geest en spiritualiteit vormen immers één geheel. Alexine besloot dan ook samen met haar ouders om vooral het onderzoek naar complementaire therapieën financieel te ondersteunen.

Ondanks haar uiterst moedige strijd, is Alexine van ons heengegaan tijdens het kerstweek-end 2011.  Haar prachtig initiatief wordt nu voortgezet door haar ouders en broertjes.  Er werd besloten om samen te werken met Reliable Cancer Therapies (RCT).  Het RCT is een non-profitorganisatie die op onderzoek gebaseerde informatie verstrekt over kankerbehandelingen en financiering verleent voor de ontwikkeling van een aantal beloftevolle kankertherapieën.  Het Fonds van Alexine zal ieder jaar rond haar verjaardag op 30 september een cheque overhandigen aan een specifiek project van het RCT.  Momenteel zal het onderzoek naar Mindfulness voor jongeren financieel worden ondersteund.  Wij hopen in de toekomst ook het onderzoek naar andere beloftevolle complementaire therapieën te kunnen sponsoren waarbij de wetenschap 'en' de geneeskunde vruchtbaar samenwerken.

Link naar website: http://www.alexineclarysse.be